דג חריף של יום שישי, גם למי שלא גדל בבית מזרחי
התלבטתי אם לקרוא למתכון הזה דג חריף של השמחות
בעיקר כי זה דג שכל כך פשוט להכין אותו שזה עושה שמח בלב להגיש סיר כזה לשולחן.
גדלתי בבית אשכנזי עם נטיות ספרדיות.
סירים של ממולאים, קובות, או דגים ברוטב לא היו חלק מהתפריט שלנו.
וככל שגדלתי היה לי רצון, למלא את המטבח שלי בבישולים וסירים והמון טעמים.
וזה לא שלא היו בישולים ולא היו ארוחות שישי מפוארות בבית שגדלתי בו, אבל יש משהו בדג חריף ששוחה ברוטב אדום שעושה תחושה של יום שישי ובית חם ואוהב.
החלק השני שמשמח במתכון הזה הוא מי שהביא אותו.
סופגי, הצלם שלנו, מביא את האהבה שלו לאכול לא רק בצילומים מעוררי תיאבון אלא גם בבישולים טעימים ממש.
אבל אם יש משהו אחד שאני יודעת שהוא לא אוהב זה דגים. ואני מבינה אותו. כי עד גיל 20 ומשהו גם אני סלדתי מהם.
עד שהתאהבתי.
לכן, כשהוא העלה בסטורי שלו באינסטגרם, תמונה שלו, מכין סיר דגים ברוטב, ישר קראתי לו להגיע ולהביא לי מתכון.
כי אם הוא התאהב בדגים, אני חייבת את המתכון.
הנה כמה דברים לדעת על המתכון הזה ועל בישול דגים ברוטב:
אנחנו עושים כאן שימוש בעגבניות טריות ולא ברסק עגבניות, מה שיוצר טעמים קצת יותר חמצמצים ורוטב קצת יותר בהיר, אפשר להעמיק אותו עם תוספת קטנה של רסק עגבניות
הדג שבחרנו הוא נסיכת הנילוס, כי אני ממש אוהבת את העסיסיות שלה, מצד שני, גם אמנון יתאים פה מאד. אפשר לבקש ממחלקת הדגים לפלט אותו עבורכם ואפשר פשוט לקנות פילטים קפואים ולהפשיר, זה הרבה יותר קל.
התיבול. זה לב העניין. זה מה שיהפוך את המנה הזו לטעימה או אנמית ותפלה.
בדר”כ בתבשילי דגים משתמשים בכמה תבלינים וכל אחד צריך למצוא את האיזונים הנכונים לו בין הפפריקה והפפריקה החריפה, לבין הכמון והקימל (או קרוויה) וגם להוסיף טיפה חמצמצות ועדיין ששום דבר לא התשלט מידי והחריפות תהיה הוגנת לכולם.
ואני מכירה יותר מאחד שמחזיקים בבית פפריקה חריפה וקימל רק “בשביל הדג של יום שישי” ובשאר הזמן לא ממש מבשלים איתם.
בדיוק. בדיוק בשביל זה יש תערובות תבלינים. גם כי הן מדוייקות ומאוזנות בטעם וגם כי אפשר להשתמש בהן לעוד הרבה מאד דברים שהם לא רק דג ברוטב.
אז מה עשינו כאן? לקחנו את תערובת מרקש שמביאה איתה כבר את טעמי הפפריקות, הקימל וגם את החמצמצות הנעימה והמיוחדת של הלימון הפרסי וכל זה עם חריפות שלגמרי אפשר לשלוט בה
הוספנו לה את תערובת אליקו רק כדי לתת עוד קצת עומק של חריפות ושומיות וגם להוסיף קצת עשבי תיבול (אבל ממש לא חייבים אותה)
וכדי לשמור על החמיצות שמתבקשת כאן, הוספנו את הממרח לימונים כבושים ופלפלים.
כדי שיהיה חריף אפשר להשתמש בפלפל חריף, אנחנו העדפנו להוסיף כאן עוד כפית ממרח הפלפל חריף אש אבל בהחלט אפשר להחליט אם רוצים יותר או פחות או בכלל לא, בהתאם לחריפות הרצויה.
ורק כדי להוסיף עוד טיפה צבע, חזקנו עם פפריקה מעושנת.
השילוב של כל אלה יצר מנה עם עומק טעמים מרתק, מעניין ובמיוחד מאוזן.
את הרוטב אפשר להכין כבר יום קודם או בבוקר, ואת הדג פשוט להוסיף ב 20 דקות לפני ההגשה.
דרך אגב, יום למחרת, סידרתי בצלחת יוגורט טעים, חיממתי מעט דג ברוטב ופוררתי אותו מעל היוגורט עם קצת מהרוטב שנשאר וזה היה פשוט ארוחת בוקר טעימה כל כך.
ואם כבר בדגים ברוטב אנחנו עוסקים, אז אני ממליצה לכם להכין גם את הקציצות דגים של שירי רשף שהתקבלו כאן בקריאות התפעלות