ימי חורף סוערים במיוחד עושים חשק לתבשילים ארוכים, מלאי טעמים ומתובלים בתערובות חמות ומחממות.
מה שאני אוהבת בתבשילי קדירה זה שבדרך כלל הם סוג של “שגר ושכח” שמים הכל בסיר, מתבלים, מרתיחים, מכסים, מכניסים לתנור או משאירים על אש נמוכה לכמה שעות טובות וכשחוזרים כל הטעמים מתמזגים, נפתחים ומשתבחים.
זו יכולה להיות קדירה שיש בה רק בשר, תבלינים ונוזל שהוא יין או ציר
זו יכולה להיות קדירה צמחונית של ירקות עם או בלי דגנים
וזו יכולה להיות קדירה שהיא ארוחה שלמה – בשר עוף או בקר, ירקות שורש, אורז או כל דגן אחר.
איזה בשר לבחור?
כדאי לבקש מהקצב בשר שמתאים לבישול ארוך – צוואר או כתף, ואפשר לשלב עם צלעות
ומומלץ לבקש מהקצב שכבר יחתוך לכם את הבשר לקוביות גדולות כדי לחסוך עבודה
ועצמות מח? אפשר. לא חובה. זה מוסיף המון טעם וזה גם פינוק נפלא למי שאוהב אותן
מה חשוב לדעת על הירקות? אל תוותרו על ירקות השורש כי הם מוסיפים טעמים עמוקים. אפשר להשאיר אותם שלמים או חצויים ואפשר לחתוך לקוביות קטנות. אפשר להוסיף בטטות, תפוחי אדמה ופטריות
בכיריים או בתנור? זה כבר שיקול אישי של נוחות. זה תלוי בסיר שאתם משתמשים בו אם הוא מתאים גם לתנור, זה תלוי אם אתם בבית ויכולים להשגיח על סיר שנמצא על הכיריים וזה תלוי אם אתם רוצים להכין בתנור כדי לפנות מקום על הכיריים (או הפוך)
איזה סיר? כל סיר שהוא רחב ועמוק להכיל את כל המרכיבים בנחת ולא בצפיפות. סוטאז’ הוא מעולה כי כיף להגיש אותו גם ישירות לשולחן. ואם הוא כזה שנכנס לתנור זה בכלל מצויין
ועוד מילה על סירים. אנחנו לא תמיד מעריכים עד כמה גם הכלי שבו אנחנו משתמשים, משפיע על טעמי התבשיל. סירים איכותיים, בדיוק כמו חומרי גלם ותבלינים איכותיים עושים הבדל משמעותי גם בקלות הבישול וגם בטעמים הסופיים. אז כן. זה משנה איזה סירים יש לכם בבית.
האם זה אומר עכשיו להשקיע אלפי שקלים בסירים? לא בהכרח. יש לא מעט סירים טובים במחירים נוחים. מה שחשוב, במיוחד לקדירות החורף זה למצוא סירים שאוגרים חום ושאפשר בקלות לבשל איתם על הכיריים וגם להכניס אותם לתנור. יש משהו בצלייה בתנור שמעצים ומעשיר טעמים שאי אפשר להגיע לאותו דיוק, בבישול ממושך על הכיריים.
ושאלת השאלות: איזה תבלינים? בתבשילי קדירה מככבים תבלינים חמים כמו פלפל אנגלי, אגוז מוסקט, קינמון, וכמובן שום, פפריקה ועשבי תיבול.
הבעיה מתחילה כשצריך לדעת מה יהיה המינון המדוייק של כל אחד מהתבלינים כדי שאף אחד מהם לא ישתלט מידי בטעמים, לא יצבע מידי את התבשיל וגם יתאים למנעד הטעמים של כל אחד
בדיוק בשביל זה נוצרו התערובות שלנו. כדי לאפשר את האיזון הזה – בקלות.
הפעם נשתמש בגראם מסאלה ותערובת ציידים. אפשר להשתמש בתערובת טאג’ין, במרקש, בתערובת הקציצות של ניסים, פשוט בתערובת גריל, בראס אל חנות. כל אחת מהן תתן טעם וטון אחר וכל אחת מהן נפתחת במהלך הבישול הארוך ומביאה עומקים מיוחדים של טעמים.
ואם תרצו קדירה שמזכירה גולאש אז יש מתכון גם לכזו.
זהו. עכשיו מתכון: